Smanjenje cenzusa i zvanično u proceduri

Poslanička grupa Srpske napredne stranke uputila je u skupštinsku proceduru izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima, kojima se između ostalog, predviđa smanjenje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto, saznaje “Tanjug”.

Poslanička grupa SNS-a navela je u predlogu upućenom predsednici Skupštine Maji Gojković, razmotre po redovnom postupku.

Kako se očekuje predlozi izmena zakona će doći na dnevni red sednice Narodne skupštine u februaru.

U predlogu izmena Zakona o izboru narodnih poslanika se predlaže da u raspodeli mandata učestvuju samo izborne liste koje su dobile najmanje tri odsto glasova umesto dosadašnjih pet odsto, od ukupnog broja birača koji su glasali.

Političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od tri odsto glasova od ukupnog broja birača koji su glasali.

U obrazloženju se, između ostalog, navodi da predložene izmene Zakona o izboru narodnih poslanika imaju prvenstveno za cilj smanjenje izbornog praga (cenzusa) čiji prelazak omogućava učešće u raspodeli poslaničkih mandata, što će obezbediti da se izborna volja građana adekvatnije preslika na saziv Narodne skupštine i što će omogućiti da i izborna volja građana koja nije preovlađujuća bude politički artikulisana i na odgovarajući način zastupljena u skupštini.

Time se, piše u obrazloženju, povećava stepen demokratičnosti samog izbornog irocesa, ali i rada Narodne skupštine.

U predlogu izmena i dopuna Zakona o lokalnim izborima navodi se da se izbori za odbornike moraju raspisati najkasnije 45 dana pre kraja mandata odbornika kojima ističe mandat, umesto dosadašnjih 30 dana.

Takođe, predloženo je da i na lokalnom nivou u raspodeli učestvuju liste koje su dobile najmanje tri odsto glasova, a političke stranke i koalicije nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od tri odsto.

Izvor: RTS

Leave a Reply