Glavni nalazi medija monitoringa od 11.6. do 18.6

Centar za praćenje izbora i izbornih procedura sproveo je i poslednje nedelje izborne kampanje monitoring centralnih informativnih emisija na šest televizija (RTS1, Pink, Happy, Prva, B92 i N1). Prosečno između 60-70% tema tokom trajanja centralnih informativnih emisija nisu dominirali izborni sadržaji, od kojih su dominantne uglavnom ekonomske i prosvetne teme, zatim zdravstvene i one koje su se odnosile na Kosovo i Metohiju.

Članovi Vlade, Predsednik i ostali nosioci javnih funkcija uglavnom su se pojavljivali tokom obavljanja svojih redovnih aktivnosti. Takođe, zabeležili smo povećano prisustvo političkih aktera u celokupnom trajanju centralnih informativnih emisija ne računajući njihovo predstavljanje u posebnim rubrikama koje prate izborne aktivnosti proglašenih lista. Gotovo sve liste bile su zastupljene na svim televizijama u centralnim informativnim emisijama.

Kada je reč o zastupljenosti političkih aktera u posebnoj rubrici centralnih informativnih emisija koja se odnosi na izbore, zaključujemo da su sve televizije ispoštovale svoju obavezu ravnomernog predstavljanja političkih aktera. Pomenutih šest televizija je ravnomerno rasporedilo vreme političkim akterima, odnosno izbornim lista.

U protekloj nedelji posmatrali smo i političke emisije na šest pomenutih televizija, koje se emituju u nagledanijim terminima kojim dominiraju izborne teme i u kojima su gostovali relevantni akteri za predstojeće izbore. U analizi smo beležili zastupljenost političkih aktera u sekundama i tretman koji su politički akteri uživali od strane novinara, voditelja ili moderatora.

Glavni zaključak do kog smo došli istovetan je izveštaju iz prošle nedelje, a to je da se raspodela vremena i tretman u neznatnoj meri razlikuju od emisije do emisije zbog različitih koncepata emisija, vremena trajanja i uloge voditelja.

Detaljnije na: Peti monitoring izveštaj

Leave a Reply